dinsdag 12 juni 2012

De andere kant van ´Spur der Steine´



Het werd een van de meest bijzondere producties uit de DDR genoemd: Spur der Steine. Een Oost-Duitse film, die in 1966 de premiere genoot. Slechts drie dagen was deze film te zien in de bioscopen van de DDR om vervolgens op de lijst van ‘verboden films’ te komen staan. Er zouden “anti-socialistische” elementen in voorkomen. De toenmalige minister van Cultuur in de DDR, Klaus Gysi, zei het volgende over de film: “Da er aufgrund von falschen politischen Positionen seines Regisseurs auch künstlerisch ganz schwach sei, eben ein Machwerk in jeder Beziehung.” Pas drieëntwintig jaar later, in oktober 1989, mocht de film weer worden vertoond in de Duitse bioscopen.

Spur der Steine
In Spur der Steine werd het verhaal verteld van een groep constructiearbeiders op de “Schkona” bouwplaats in de DDR. De eigenwijze voorman Hannes Balla (Manfred Krug) was de leider van een groepje vrienden, allen gekleed in een cowboy-outfit. Als zij na een vijfer-incident (zie filmfragment hieronder) te ver gingen, kregen ze bezoek van de nieuwe partijsecretaris Werner Horrath (Eberhard Esche). Tegelijkertijd kwam de knappe vrouwelijke ingenieur Kati Klee (Krystyna Stypulkowska) in beeld, waardoor er een merkwaardige driehoeksverhouding ontstond. Al met al een controversiele film, die de gemoederen in de culturele scene van de DDR bezig hield.




Frank Beyer
De film werd geregisseerd door Frank Beyer (1932-2006), een Duitse filmregisseur die vooral in de DDR werkzaam was. Zijn films waren kritisch tegenover het DDR-regime. De gevolgen van het uitbrengen van Spur der Steine waren groot. Omdat de film niet overeenkwam met de socialistische ideeën van de DDR-ideologie werd de film verboden en mocht Beyer de jaren erna geen films meer regisseren. Hij moest de Oost-Duitse filmmaatschappij DEFA verlaten en mocht zich aanvankelijk slechts bezighouden met wat Oost-Duits televisiewerk en het Dresdner Theater. Pas in 1974 mocht hij weer films maken voor de DEFA. Ook werd hem het lidmaatschap van de Oost-Duitse communistische Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) ontnomen. Toen Spur der Steine na de ‘Wende’ (Val van de Muur) in 1989 alsnog werd vertoond, won het de Publieksprijs bij het internationale Filmfestival te Berlijn. Frank Beyer wordt nog steeds gezien als een van de grootste filmregisseurs van het voormalige Oost-Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten