zaterdag 16 juni 2012

Terreur van de RAF


Wat blijft het verleden toch interessant en verrassend als je je erin verdiept. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen welk verband er tussen een eengezinswoning in het Haagse Scheveningen en de extreem-linkse Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion  (RAF) is. Dat vroeg ik mij dus ook af. We mogen ons gelukkig prijzen met het immer aanwezige wereldwijde web, waardoor we vragen zoals hierboven gesteld vanachter onze laptop kunnen onderzoeken. 


Rote Armee Fraktion
Wellicht zegt de zaak Schleyer jullie iets. Hanns-Martin Schleyer, een Duitse manager en econoom, is een van de velen die het slachtoffer is geworden van de RAF-praktijken. De Rote Armee Fraktion is opgericht in 1970 in de BRD en was anti-imperialistisch, anti-kapitalistisch en keurde gewelddadigheid tegen 'het systeem' goed. De APO, ook al genoemd in mijn vorige blog over Rudi Dutschke, viel uiteen eind jaren zestig. Studenten die zich niet aansloten bij de sociaal-democratische SPD of communistische KPD, maar een radicaler pad zochten om zich te verzetten tegen de overheid, sloten zich aan bij de RAF. De RAF-leden zagen met lede ogen aan dat voormalige nazi's na de oorlog belangrijke functies kregen in de maatschappij. Ook wilden ze dat de oorlogsgeneratie verantwoording aflegde over het nazi-tijdperk en dat er werd afgerekend met het nazi-verleden. De RAF heeft tientallen moorden, ontvoeringen en bankovervallingen op hun naam staan. Ze geloofden dat het gebruiken van geweld noodzakelijk én geoorloofd was om hun idealen te bereiken. Hoewel de RAF slechts uit tien tot twintig personen bestond, stonden de leden bekend als gevaarlijk, gewelddadig en terroristisch. 

Hanns-Martin Schleyer (1973)
De zaak-Schleyer
Op 5 september 1977 werd Schleyer ontvoerd door de RAF. Hij werd aanvankelijk vastgehouden in Keulen, waarna hij enkele dagen in een eengezinswoning aan de Stevinstraat 266 te Scheveningen werd verborgen. Doordat een vrouwelijk RAF-lid ontdekt werd door de politie, moesten ze Schleyer noodgedwongen overplaatsen naar de Brusselse plaats Sint-Pieters-Woluwe. Hier is hij gevangen gehouden tot 18 oktober, de dag dat hij vermoord werd. 



Afrekening met het nazi-verleden
Waarom werd Schleyer ontvoerd en vermoord door de RAF? Als je naar het verleden van Schleyer kijkt, begrijp je waarom. Schleyer werd in 1933 op 18-jarige leefdtijd lid van de SS en bleef dit tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook was hij vanaf 1941 leider van de nationaalsocialistische studentenbeweging te Praag, waar hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het vervolgen van linkse studentenleiders. Na de oorlog werd hij bij de denazificatie gekwalificeerd als 'meeloper' en kon ondanks zijn nazi-verleden een goede carrière opbouwen in het naoorlogse West-Duitsland. Vanaf de jaren zeventig was hij voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie Bundesvereinigung, der Deutschen Arbeitgeberverbände. Toen Schleyer gevangen werd gehouden door de RAF eiste de RAF vrijlating van elf RAF-leden. Deze eis is niet ingewilligd. Op 18 oktober 1977 werden enkele gevangen zittende kopstukken van de RAF dood aangetroffen in hun cel. Of het om collectieve zelfmoord of executie ging, daar wordt nog over gespeculeerd. Wel staat vast dat daarna Schleyer vermoord is vlakbij het Franse Mulhause. Zijn lijk is gevonden in de kofferbak van een auto. 


Haus Etna
De Scheveningse woning waar Schleyer enkele dagen is vast gehouden is enkele jaren geleden nog in het nieuws geweest, omdat pas in 2007 bekend werd gemaakt dat Schleyer daar verborgen is gehouden. Het huis, gelegen in een chique buurt, werd gehuurd door een vrouwelijk RAF-lid en stond bekend als 'Haus Etna', naar de schuilnaam van de huurster. Voor wie meer over het huis wil lezen, klik op de volgende link


Baader Meinhof Complex
De moord op Schleyer is slechts één voorbeeld van de terreurdaden van de RAF. Er is een aantal jaar geleden een film gemaakt over de RAF: Baader Meinhof Complex. De RAF stond namelijk ook bekend als de Baader-Meinhof-Groep. De film behandelt niet het gehele verleden van de RAF, maar eindigt met de dood van Schleyer in 1977, terwijl de RAF formeel tot 1998 heeft bestaan. Zie hieronder de trailer van de film. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten